Zelenenoviny.cz
Vysočiny

Mouka se dá stále vyrábět tradiční metodou, dokazuje to Mlýn Oudoleň

20.3.2021 | Mlýn Oudoleň

Tradiční mletí mouky podle rodinné tradice, na to se zaměřuje mlýn v Oudoleni v okrese Havlíčkův Brod. Mlynářská tradice se tu předává z otce na syna.


Mlýn v Oudoleni se zaměřuje na zpracování žita, které vykupuje a pečlivě vybírá od zemědělců z Vysočiny. Jeho produkty jsou žitná mouka chlebová a celozrnná. Mezi jeho zákazníky patří nejen pekárny a pekařství, ale také ti, kteří si chtějí pořídit kvalitní suroviny pro přípravu vlastního chleba nebo přidávají žitnou mouku do vdolků nebo dalamánků.

 

Tradice mlýna sahá až do roku 1869. Rodina Kryštofkova vlastní mlýn od roku 1913. Od roku 1996 jej po svém otci, stejně jako předtím jeho otec, převzal Jiří Kryštofek. Chce nadále rozvíjet rodinnou tradici.

 

Co odlišuje tuto mouku od běžné mouky z obchodu? Díky léty prověřeným procesům a technologii mletí dosahuje mouka vysoké kvality, a to je na konečných výrobcích znát. Vše funguje na mechanickém způsobu. V průmyslových mlýnech je mouka foukaná vzduchem, to se tady neděje. Mouka je do všech pater vyvážena takzvaným výtahem a vše, co v mouce má zůstat, tak v ní zůstane. Další neméně důležitá věc je ta, že mlynář kupuje vždy obilí v potravinářské kvalitě. Snaží se nakupovat od místních zemědělců.

Majitel mlýna má do budoucnosti plán, aby se jeho mouka mohla dostat k co největšímu množství zákazníků, zvažuje tak i vytvoření e-shopu.

 

Redakčně upraveno.

Zdroj: Mlýn Oudoleň - www.mlynoudolen.cz

Foto: fb Mlýn Oudoleň 

 

 

Více informací najdete v rubrikách: Jídlo z



Reklama

Reklama: