Zelenenoviny.cz
Vysočiny

V Benátkách u Havlíčkova Brodu se vyrábí domácí těstoviny

6.3.2022 | ČRo Vysočina

Těstoviny jako za starých časů vyrábějí manželé Doležalovi v Benátkách u Ždírce nad Doubravou ve svém rodinném podniku. Tvrdí, že nemají rádi tvrdé nudle, ale takové, co dělaly jejich babičky.

 

Benátky jsou vesnice s necelými dvě stě obyvateli v okrese Havlíčkův Brod, je to část města Ždírce nad Doubravou. Firma Lubomír Doležal - výroba „Benátských těstovin“ byla založena v lednu 1991. Je to malá rodinná firma specializující se na výrobu jemných vlasových nudlí a vaječných těstovin. Jedná se převážně o ruční výrobu včetně balení.

Široká nabídka 

V rodinné firmě postupně rozšiřovali sortiment podle požadavků a potřeb zákazníků na současných 18 druhů vaječných těstovin. Zpracovává se zde mouka výhradně od českých výrobců. Důraz se klade hlavně na kvalitu těstovin, které se nelepí a nerozváří. Dle požadavku zákazníka jsou Doležalovi schopni vyrábět i těstoviny se speciálním složením (např. se špenátem, červenou řepou, konopnou moukou, hlívou ústřičnou, atd.). Firma nevyrábí těstoviny na sklad, expedované těstoviny jsou vždy čerstvé a kvalitní.

 

Ruční výroba

Na otázku, jestli manželé Doležalovi vyrábějí nudle nebo těstoviny, oba svorně odpovídají, že na sáčcích sice mají napsáno těstoviny, ale všichni u nich kupují nudle. Paní Věra také hned přidává své nejoblíbenější rodinné nudlové recepty. Jsou to samozřejmě šunkofleky nebo kolínka s omáčkou. Základem nudlí z Benátek je samozřejmě mouka. Doležalovi využívají pouze regionální suroviny, takže nemají v pytlích italskou semolinu, ale naši hrubou mouku. 

Kvůli hygienickým předpisům pak přidávají ne čerstvá, ale sušená vejce. A lehce i přibarvují do žluta. Samozřejmě přírodně. „Přidáváme kurkumu. Hlavně kvůli barvě, aby to bylo pro zákazníka atraktivní,“ vysvětluje Lubomír Doležal.  

V sáčcích nudlí z Benátek nenajdete penne, tagliatelle nebo fusilli, ale například vlasové nudle, kolínka, vrtulky, těstovinovou rýži a samozřejmě písmenka. To vše se vyrábí ve strojích, které připomínají větší mlýnky na maso. Těsto se z nich protlačuje přes kovové matrice. Hotové nudle pak jdou do sušičky, kde se suší na vlhkost, která zaručí velmi dlouhou trvanlivost.  

Distribuci zajišťují Doležalovi převážně firemními vozidly nebo zasílají přepravními službami. Těstoviny dodávají v těchto baleních: 150 g, 400 g, 500 g, 5 kg. Dle požadavku zákazníka jsou schopni balit i do větších obalů. 

 

Redakčně upraveno.

Zdroj: ČR Vysočina a www.benatske-testoviny.cz

Ilustrační foto: Pixabay

 

 

 

Více informací najdete v rubrikách:



    Reklama