V Třebíči se již nabízí místní bramborové pekáče, židovské cukroví, whisky, zákusky či chléb a nově také čokoláda. Malou výrobnu čokolády najdete na kraji Židovského města. Její majitel Tomáš Lampíř vyrábí čokoládu způsobem, kterému se říká od bobu až po tabulku, anglicky bean-to-bar.
Tomáš Lampíř pochází z Třebíče. V Praze vystudoval ekonomii, ale pak se s manželkou rozhodli vrátit se do rodného města. K výrobě čokolády později přidali i čokoládový likér, čokovíno a plněné pralinky.
Výroba začíná u kvalitních kakaových bobů, např. z Madagaskaru. Kakaové boby se přivezou v šedesátikilových jutových pytlech. Musejí se přebrat, nadrtit, vzduchem odstranit slupky a teprve drť se mele v kamenných mlýnech. Třením se mění v tekutou čokoládu. „To je chvíle, kdy se formuje recept, přidává se cukr, sušené mléko do mléčné čokolády a podobně,“ říká dále Tomáš Lampíř. Sám nejraději zkouší kombinovat chutě a vymýšlet netradiční čokolády.
Čokoláda se může chlubit tím, že je vyrobená z prvotřídních surovin, pečlivě - každé fázi výroby je věnována maximální pozornost a majitel se snaží dodržovat čerstvost - díky malým sériím je celý proces od zpracování bobů až na stůl velice krátký.
Kromě kamenného obchodu v Třebíči má čokoládovna i svůj eshop.
Redakčně upraveno.
Zdroj: Český rozhlas Region Vysočina
Foto: cokolana.cz (eshop)