V rámci oslav konce žní na Vysočině proběhlo Slavnostní vyhlášení výrobců oceněných prestižní značkou Regionální potravina. Akce proběhla v Jihlavě na Masarykově náměstí v rámci akce Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina. Certifikáty Regionální potravina předal novým držitelům hejtman Kraje Vysočina a náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství.
Nově zařazené výrobky s udělenou značkou Regionální potravina a jejich producenti:
-
Bačovské uzené – kýta, producent: Uzenářství a lahůdky Sláma, Velká Bíteš (moderní, rodinná potravinářská firma s dlouhou tradicí)
-
Havlíčkova klobása se švestkou, producent: Tomáš Havlíček, Třebíč (Havlíčkovo řeznictví a uzenářství, rodinná firma, která se zabývá výrobou, prodejem a distribucí vlastních uzenářských výrobků a masa)
-
Tvaroh a Šlehaný jogurt s příchutí jahody, producent: Ing. Dagmar Řezníková, Červená Lhota
-
Trebitsch Czech Single Malt Whisky 6, producent: Česká whisky (podnikatel a nadšenec do whisky založil dnes první a jedinou firmu v Čechách, která se úzce specializuje na výrobu a zrání whisky)
-
Vítův zákvas z červené řepy, producent: ViK product
-
MED květový pastový, producent: Petr Špaček, Cidlina (rodinné včelařství u Třebíče)
Značkou regionální potravina je v současné době označeno v Kraji Vysočina 88 výrobků. Dalším označením pro výrobky s puncem Vysočiny je značka Vysočina regionální produkt. Tou mohou být označeny nejen potraviny, ale i řemeslná a umělecká díla nebo přírodní produkty splňující kritéria řemeslnosti a především původu. Značku nyní užívá padesátka produktů.
Trh s regionálními produkty se v současné době rychle rozrůstá a stále více lidí vyhledává kvalitu i regionálnost výrobků. Certifikace má přispět k rozšíření povědomí o regionální nabídce.
Redakčně upraveno.
Zdroj: Kraj Vysočina
Foto: Kraj Vysočina