Největší část z cca 30 ha polností tvoří pastviny pro skot, ovce a kozy. K hlavním plemenům základního stáda patří Český strakatý skot, Aberdeen Angus a Charolais. I díky přirozenému pastevnímu chovu zvířat si farma drží statut ekologického zemědělství. Výsledkem jsou ty nejlepší zdravé potraviny, které si dle slov majitele získají zákazníka poctivou chutí.
Majitel farmy Josef Mladý uvádí, že má asi čtyřicet ovcí, včetně letošních jehňat a má je hlavně na vypásání trávy, je to prý ekologické. Daňků má patnáct a k tomu dvacet krav, které se využívají na maso i mléko.
Velkou chloubou farmy je farmářská restaurace, kterou otevřeli koncem roku 2019. Snahou restaurace je, aby co největší podíl surovin do kuchyně pocházel právě z farmy. Farmářské produkty se tu vyrábí tradičními postupy. Farmáři záleží na tom, aby všechny výrobky z farmy vznikaly poctivou cestou v souladu s přírodou a trvalou udržitelností. Samostatná sýrárna a velká pec přímo v restauraci umožňují nabízet vlastní sýry a domácí chléb.
Tradiční receptura i postup výroby sýrů zaručují mimořádnou chuť a kulinářský zážitek. V nabídce jsou sýry čerstvé i zrající. Výrobní proces sýrů si může návštěvník sám vyzkoušet přímo na farmě. Dále se farma věnuje produkci bio masa. Nabízí tradiční farmářské produkty v nejvyšší kvalitě bez přidaných chemických přísad a úprav. V nabídce nechybí ani domácí paštika a další farmářské produkty.
Farma nabízí také pořádání svateb, kulturních akcí a ubytování pro návštěvníky v zařízených stanech nebo v klasickém hotelu. Přijíždějící rodiny s dětmi se tady dozvědí, kolik času a práce zabere péče o hospodářská zvířata, protože mohou všechno sledovat zblízka.
Redakčně upraveno.
Zdroj: Farma Tasov
Ilustrační foto: Pixabay