29.09.2021
Potravinářské výrobky z Pardubického kraje s certifikátem "Regionální produkt" se rozrostly o dalších devět vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nechybí zelenina, koření i něco sladkého na závěr. více …
15.09.2021
Potravinářské výrobky z kraje Vysočina s certifikátem "regionální produkt" se rozrostl o dalších šest vybraných dobrot. Něco od masa i mléka, nějaká ta zelenina, sladký med a něco ostřejšího na pití na závěr.
12.04.2021
V Jazzové kavárně, která se nachází u Zelného trhu v Brně si nově lidé mohou nakoupit květiny, sazenice a jiné rostliny pro své pěstování od místních pěstitelů, kteří dříve své zboží prodávali na trzích. více …
20.03.2021
Tradiční mletí mouky podle rodinné tradice, na to se zaměřuje mlýn v Oudoleni v okrese Havlíčkův Brod. Mlynářská tradice se tu předává z otce na syna. více …
30.12.2020
Podle balady Jaromíra Erbena Štědrý den mají i zvířata ochutnat ze stolu hospodáře. Dnes to nelze v žádném případě doporučit. Pes či kočka, kteří jsou během celého roku krmeni krmivem vyváženým a vhodným pro konkrétní zvíře, mohou díky této tradici strávit část svátků hospitalizováni ve veterinární nemocnici s akutním zánětem slinivky, varují veterináři. více …
05.04.2019
Hospodářské noviny uvedly závažné informace o stavu pitné vody z hromadného zásobování v Česku. Problémy jsou se sloučeninami vzniklými chlorováním, s pesticidy, mikroplasty, zbytky léčiv i dalšími škodlivinami. Pomohlo by aktivní uhlí v úpravnách vod a nahrazení chlorace jinou technologií. více …
20.08.2018
Petr Skala se loni na podzim trápil s tím, co udělat s přebytky ze své zahrady. Do řešení se pustil letos na jaře. Založil web www.sousedovazahrada.cz a nabízí na něm komukoliv možnost nabídnout přebytky ze své zahrady či zahrádky. A samozřejmě také nabízí lidem možnost nakoupit si ve svém okolí lokální potraviny. více …
02.07.2018
Rozhovor s odborníkem a dalo by se říci průkopníkem pěsotvání hlívy ústřičné, Vlastimilem Šavelkou, Vám nabídne pohled na nové a jednodušší možnosti pěstování hub v domácích podmínkách. Jedná se hlavně o metodu spodním očkováním, která je vhodná pro všechny pěstitele. Začít můžete ještě letos. více …
03.04.2018
Příspěvek ve výši 1 milionu korun pro brněnské školy a jídelny schválili dnes radní. Peníze použijí ředitelé na odměny pro kuchaře a kuchařky připravující dietní stravu, na jejich školení, nákup odborné literatury nebo na pořízení kuchyňského návíce …
26.03.2018
V současné době v Brně funguje několik skupin Komunitou podporovaného zemědělství. Jedná se o komunity lidí, které pravidelně každý týden odebírají zeleninu od ekologicky hospodařících zemědělců z blízkého okolí. První skupiny vznikly již v roce 2012. Podílníci si předplácejí svůj podíl na úrodě na celou sezónu dopředu. Skupiny mohou fungovat v otevřeném režimu s výdejním místem například v kavárně, či jako firemní skupiny sdružující odběratele pracující na stejné adrese. více …